شیر آلات کروی از مهمترین انواع شیرآلات نصب شده در صنایع گوناگون میباشند. این نوع از شیرها دارای حرکت خطی بوده و عضو مسدودکننده میتوان در هر سه حالت باز، نیمه باز و تماماً بسته قرار داشته باشد.
بررسی شیرهای کروی و کاربرد آنها
در شکل زیر میتوان قسمتهای مختلف یک شیر کروی را مشاهده کرد.
همانطور که در شکل مشخص است در این مدل از شیرهای سوزنی عضو مسدودکننده به صورت عمود بر سیت به بالا و پایین حرکت دارد. به دلیل همین نوع از حرکت، در شیرهای سوزنی افت فشار بسیار شدیدتر از سایر شیرآلات میباشد
این نوع از شیرآلات میتوانند برای قطع و وصل جریان و همچنین تنظیم جریان به کار روند.
شیرهای کروی به نسبت طول کورس و بازه زمانی کمی دارند یعنی که مدت زمانی که شیر از حالت کاملاً بسته در حالت کاملاً باز قرار میگیرد نسبتاً کم میباشد.
انواع شیرهای کروی
شیرهای کروی از نظر ساختمان ظاهری به سه دسته کلی تقسیم میشوند.
۱- شیرهای کروی حالت Z
این نوع از شیرها مرسومترین و پرفروشترین نوع از شیرهای Globe میباشند. در این نوع از شیرهای سیال دوبار پس از ورود به شیر تغییر جهت میدهد. یک بار از راستایی موازی محور لوله به حالت عمود بر آن شده و دوباره در جهت خروج به حالت قبلی خود بر میگردد. این تغییر جهت در حرکت سیال باعث افزایش افت اصطکاکی شده و در نتیجه افت فشار زیادی به وجود میآید. به این نوع از شیرآلات به علت شکل ظاهری قسمت پایین ولو، Z type اطلاق میشود.
۲- Angle valve یا شیر ۹۰ درجه
این نوع از شیرها برای نقاطی به کار میروند که هم به یک چرخش زاویه ۹۰ درجه احتیاج باشد و هم به یک شیر سوزنی به منظور تنظیم یا قطع و وصل جریان.
۳-y type valve یا شیر زاویه ۴۵ درجه
در این مدل از شیرها، استم و بونت یک اختلاف زاویه ۴۵ درجه با یکدیگر دارند. این اختلاف زاویه باعث شده تا افت فشار در این مدل از شیرهای کروی نسبت به سایر انواع آن کمتر باشد. این نوع از شیرها عمدتاً با عملگرهای پنوماتیکی مورد استفاده قرار میگیرند.
لازم است اشاره شود در بازار ایران به شیرهای کروی، شیر سوزنی نیز اطلاق میشود.
بدون دیدگاه